Eteläinen lasten rautatie

Uusi lasten rautatie (eteläinen) kulkee Kuptshinon metroaseman ja Pushkinin kaupungin välisellä osuudella.

1101
Eteläinen lasten rautatie Pietarissa, kuva 16

Pietarissa on kaksi lasten rautatietä – pohjoinen ja eteläinen. Pohjoinen rata on näistä vanhempi ja se otettiin käyttöön vuonna 1948. Radan nykyinen rataosuus sijaitsee kaupungin pohjoisosassa, joka on viime vuosina olleet voimakkaan asuntorakentamisen aluetta. Kaavamuutosten vuoksi alun perin kahdeksan kilometrin rata on supistunut nykyisellään reiluun kahteen kilometriin.

Kompensoidakseen vanhan radan lyhentymistä, Venäjän rautatiet rakennutti uuden lasten rautatien kaupungin eteläosaan. Uusi lasten rautatie (eteläinen) kulkee Kuptshinon metroaseman ja Pushkinin kaupungin välisellä osuudella. Rata avattiin vuonna 2011 ja sillä on mittaa 11,2 kilometriä. Eteläisellä rautatiellä operoi samanaikaisesti kaksi junayksikköä. Sekä pohjoisella että eteläisellä radalla käytetään 750 mm raideleveyttä.

Revolution Slider Error: Slider with alias lasten-rautatie not found.

 

Lapset veturinkuljettajina

Kuten nimikin kertoo, lasten rautatietä operoivat lapset ja nuoret, jotka hoitavat käytännössä kaikkia rautatien tehtäviä aina vaihdemiehistä veturinkuljettajiin. Rautatielle otetaan palvelukseen 5-7 luokkalaisia peruskoululaisia, jotka saavat tehtäviinsä koulutuksen ja harjoittelevat työtään myös käytännössä. Kesäkauden koulutus kestää kesäkuusta elokuuhun. Monet koulutettavista lapsista viettävät rautateillä useita kesiä ja periaatteessa lasten rautateillä voi suorittaa jopa veturinkuljettajan tutkinnon.

Lasten rautatie on avoinna kesäkuukausina torstaista sunnuntaihin. Päivittäin on kuusi lähtöä, tunnin välein alkaen kello 11:00. Meno-paluumatka kestää yhteensä noin 1,5 tuntia. Yhdensuuntaisen lipun hinta on sata ruplaa ja alle viisivuotiaat matkustavat maksutta.

Matkan aikana on yksi välipysäkki, mutta muutoin maisemat eivät tarjoa kovin kummoisia elämyksiä. Radan toisella puolella kulkevat lähijunat ja toiselta puolelta näkyy matkan alkuvaiheessa lähinnä moottoritie ja lähiöitä. Lähempänä Pushkinia maisemat muuttuvat avarammiksi. Matkan aikana vaunuemäntä tai -isäntä kertoo matkustajille Pietarin lasten rautateiden historiasta.

Sijainti

Lasten eteläisen rautatieasema sijaitsee Kuptshinon metroaseman ja Kuptshinon lähijuna-aseman välissä. Asemalle on kuljettava metroaseman kautta.  Rautatieasemalle vievä ovi sijaitsee metron lähtöaulassa (keskustan suuntaan), aulan itäisellä seinustalla. Ovea ei ole kovin helppo löytää, joten sen sijainti kannattaa varmistaa metron henkilökunnalta.

Liput voi ostaa lähtöasemalta Kuptshinossa. Lähtöasemalla on myös pieni buffetti ja molemmilla asemilla on hyväkuntoiset vessat.

Sijainti kartalla

Aiheet