Katutaiteen museo (Streetart Museum)

Graffiteja, tageja, muraaleja, installaatioita, videotaidetta ja muita katutaiteen muotoja.

858

Kaukana keskustan kimaltelevasta glamourista, keskellä koillisen Pietarin laajaa teollisuusaluetta, sijaitsee eräs kaupungin mielenkiintoisimmista museotulokkaista. Museoksi sanan varsinaisessa merkityksessä paikkaa on kuitenkin vaikea kutsua. Kyseessä on nimittäin teollisuuslaitoksen tontille levittäytyvä laaja alue, joka esittelee graffiteja, tageja, muraaleja, installaatioita, videotaidetta ja muita katutaiteen muotoja.

Katutaiteen museo, Pietari

Katutaiteen museo avattiin koeluontoisesti kesällä 2014 ja museon pitäisi olla lopullisesti valmis vuonna 2017. Museo-alueen väliaikaisen ilmeen on suunnitellut venäläinen arkkitehtitoimisto Les.

Museosta tekee ainutlaatuisen se, että se toimii osittain edelleen käytössä olevan teollisuuslaitoksen alueella. Näyttelyalue on tästä syystä jaettu kahteen osaan: pysyvä näyttely sijoittuu toimivan teollisuuslaitoksen tiloihin ja sinne pääsee vain opastetun kiertokäynnin mukana.

Katutaiteen museo, Pietari

Teollisuuslaitos on tarjonnut graffitimaalareiden käyttöön peräti 200 000 neliömetriä (kauppakeskus Itiksen kokonaispinta-alan verran) betoniseinäpinta-alaa maalattavaksi. Pysyvässä näyttelyssä taidettaan on päässyt tähän mennessä ikuistamaan 20 katutaiteilijaa – muiden muassa Venäjän ”oma Banksy”, eli Pasha 183.

Vaihtuville näyttelyille on oma tilansa, joka on kaikille kävijöille avoin. Kesällä 2014 alueella oli venäläisten ja ukrainalaisten yhteistyössä toteuttama CASUS PACIS -niminen sodanvastainen näyttely, joka oli samalla osa Pietarissa järjestettyä Manifesta 10 –nykytaiteen biennalea. Kesällä 2015 museo esittelee ”Muistellaan huomista” –nimistä näyttelyä.

Katutaiteen museo, Pietari

Museossa järjestetään myös konsertteja, skeittauskisoja, luentoja, keskustelutilaisuuksia sekä graffitikursseja ja muuta urbaania pöhinää.

Katutaiteen museo on auki kesäkuun alusta lokakuun loppuun. Ovet ovat avoinna viikonloppuisin perjantaista sunnuntaihin kello 12:00 – 22:00. Pysyvään näyttelyn opastetulle kiertokäynnille voi varata paikan museon kotisivuilta.

Tiedot

Osoite: Shosse revoljutsii, 84
Aukioloajat: pe-su 12:00 – 22:00
Pääsymaksu: 150 ruplaa (pe 12:00 – 18:00 maksuton)
Kotisivut: streetartmuseum.ru
Vkontakte-ryhmä: vk.com/streetartmuseum
Instagram: instagram.com/strtartmuseum

Sijainti

Koska museo sijaitsee keskellä teollisuusaluetta, voi sen löytäminen olla hankalaa. Lähimmiltä metroasemilta museolle pääsee seuraavasti:

  • Ploshad Leninalta (Suomen rautatieasema) itään busseilla K137, K28, K530 tai 37
  • Novotsherkasskajalta pohjoiseen bussilla 174
  • Prospekt Bolshevikovilta pohjoiseen bussilla K163
  • Tshernyshevskajalta itään bussilla K163

Museon osoite on Shosse revoljutsii 84, mutta sisäänkäynti sijaitsee Industrialnyij prospektilla. Oikean pysäkin voi tunnistaa siitä, että sillä jää tavallisesti pois bussin skeittihenkisin posse. Sisäänkäynnin tunnistaa päällekkäin pinotuista ruosteenpunaisista merikonteista.

Kuvat

Katutaiteen museo, Pietari Katutaiteen museo, Pietari Katutaiteen museo, Pietari

Kuvat: Katutaiteen museon tiedotus

Lisää kuvia

Sijainti kartalla

Aiheet