Pietari-Paavalin linnoitus

Jänissaarella sijaitseva Pietari-Paavalin linnoitus on koko Pietarin kaupungin synnyinsija.

918

Pietarin keskustassa liikkuessaan ei voi olla huomaamatta Pietari-Paavalin linnoitusta, jonka ruosteenpunaiset muurit ja Pietari-Paavalin katedraalin 122 metrin korkeuteen pistävä huippu hallitsevat Nevan pohjoispuolista rantasiluettia.

Pienellä Jänissaarella sijaitseva Pietari-Paavalin linnoitus on koko Pietarin kaupungin synnyinsija. Pietari Suuri perusti linnoituksen vuonna 1703 suurta Pohjan sotaa varten. Linnoituksen perustaminen päivä 27 toukokuuta 1703, pidetään kaupunkiin syntymäpäivänä.

Linnoituksen muurien rakentaminen kesti yhteensä lähes 40 vuotta. Sitä ei kuitenkaan koskaan tarvittu varsinaisissa sotatoimissa, ja Kronstadtin merilinnoituksen valmistuttua Pietari-Paavalin linnoitus jäi kokonaan vaille sotilaallista merkitystä. Myöhemmin linnoitus on toiminut muun muassa vankilana. Nykyään se on osa Pietarin kaupungin historian museota.

pietari-paavalin-linnoitus-2

Linnoituksen tunnetuimpia nähtävyyksiä on Pietari-Paavalin katedraali, jonne on haudattu kaikki Venäjän keisarit Pietari I:stä lähtien. Pietari-Paavalin linnoituksessa toimii myös Pietarin kaupungin historiallinen museo ja rahapaja. Siellä on myös useita ravintoloita ja kahviloita.

Pietari-Paavalin linnoitus on suosittu ajanviettopaikka

Aurinkoisina päivinä linnoituksen muurit houkuttelevat suojiinsa auringonottajia ja kesäisin muurien ja Neva-joen välisellä hiekkarannalla järjestetään myös erilaisia tapahtumia. Rannalta avautuvat upeat näkymät Pietarin keskustan suuntaan, muun muassa Talvipalatsille ja Vasilinsaaren strelkalle. Kesällä 2016 hiekkarannalle on tarkoitus rakentaa maauimala.

Linnoituksen muurien sisälle pääsee ilman maksua, mutta alueen museoihin ja muihin rakennuksiin on omat pääsymaksunsa. Mikäli mielii vierailla useammassa museossa, kannattaa sitä varten hankkia yhteislippu.

Jänissaaren alue avoinna päivittäin kello 06:00 – 21:00 ja muurien sisäpuolelle pääsee kello 9:00 – 20:00 välisenä aikana. Museot ovat avoinna kaikkina päivinä paitsi keskiviikkoisin.

Tiedot
Kartta
Kuvat
Linkit

Aukioloajat: kello 9:00 – 20:00. Museot keskiviikkoisin suljettu.
Lähin metroasema: Gorkovskaja
Kotisivut: spbmuseum.ru

Aiheet