1449

Uusi Hollanti on Pietarin keskustan tuntumassa sijaitseva keinotekoinen saari.

Neuvostoaikana saari kuului puolustusvoimille ja oli ulkopuolisilta kävijöiltä suljettu. Vasta vuonna 2004 alue luovutettiin Pietarin kaupungin hallintaan ja tästä alkoi sen uusi, hidas renesanssi. Pietarin kaupunki teki jo useita vuosia sitten päätöksen saaren rekonstruoimisesta, mutta suunnitelmien toteutumista on hidastanut investointien puute.

Vuonna 2010 Pietarin kaupungin järjestämän tarjouskilpailun Uuden Hollannin jälleenrakennuksesta voitti 15.11.2010 ”Novaja Gollandija Development” -yhtiö, joka on osa Millhouse Capital –sijoitusyhtiötä. Millhouse Capitalin taustalla puolestaan häärää liikemies-multimiljonääri Roman Abramovitsh. Novaja Gollandija Development esitteli saaren rekonstruointisuunnitelmat yleisölle kesällä 2011. Yhtiö on luvannut investoida hankkeeseen 300 miljoonaa euroa.

Tällä hetkellä saari on eräänlaisessa transformaatiovaiheessa. Varsinaista rekonstruointia ei ole vielä aloitettu, vaan saaren avoimet osat on muutettu eräänlaiseksi kaupunkilaisten väliaikaiseksi olohuoneeksi.

Välivaiheen konsepti on nimeltään ”Kesä Uudessa Hollannissa” ja se on Roman Abramovitshin naisystävän Darja Zhukovan johtaman ”Airis” -kulttuurirahaston toteuttama ja sponsoroima hanke. Samainen rahasto pyörittää Moskovassa nykytaidemuseo Garazhia.

Ensimmäistä kertaa yli 300-vuotisen historiansa aikana tämä lähes keskustassa sijaitseva suurikokoinen alue avautui kaikille kiinnostuneille. ”Kesä Uudessa Hollannissa” –konsepti toimi vuosina 2011 –  2013, mutta vuonna 2014 alue suljettiin jälleen rakennustöiden ajaksi. Uusi Hollanti avaa ovensa jälleen kesällä 2015.

Tältä uudessa Hollannissa näytti heinäkuussa 2011.

Alue tarjoaa erilaisia harrastemahdollisuuksia sekä peruspalveluja (ruokaa, juomaa, kulttuuria). Erityisesti pingispöydistä oli syystä tai toisesta runsaasti tarjontaa.

Uusi Hollanti, kuva 5

Korista, jalkkista, pingistä, lentistä… you name it. Harrastusvälineitä voi vuokrata (5€ / 1h) tai ostaa omaksi alueella sijaitsevasta urheiluvälinekaupasta.

Uusi Hollanti, kuva 6

Koska nykyinen järjestely on väliaikainen, eri palvelut on sijoitettu värikkäisiin merikontteihin.

Uusi Hollanti, kuva 7

Tämä kontti, eli ”Lafka”, palvelee paikallis- ja orgaanisen ruoan promootiota.

Uusi Hollanti, kuva 8

Lähiruokaa.

Uusi Hollanti, kuva 9

Paikallisruokauutisia.

Uusi Hollanti, kuva 10

Alueella on myös paikallisten yritysten sponsoroima palstaviljelmä. Palstan voi ostaa täältä itslleen hintaan 2500 RUR / m2, eli noin 60 €/neliö. Yksi palsta on annettu Leningradin piirityksestä selvinneiden kaupunkilaisten yhdistyksen käyttöön.

Uusi Hollanti, kuva 11

Palstaviljelmän koristeluja ja satoa.

Uusi Hollanti, kuva 12

Ryytimaan palstat ovat paikallisten yrittäjien sponsoroimia: kuvassa ravintola Mishka Bar ja kaupunkilehti Be-in.

Uusi Hollanti, kuva 14

Ravintolaketju Ginza Proektin ruokakontti. Täällä hyödynnetään muun muassa palstaviljelmän tuotoksia.

Uusi Hollanti, kuva 15

Kulttuurikontti.

Uusi Hollanti, kuva 16

Tässä kulttuurikontissa pyöri video-installaatio.

Uusi Hollanti, kuva 17

Tupakointi ja omien alkoholijuomien nauttiminen alueella on kielletty.

Uusi Hollanti, kuva 18

Erään rakennuksen sisäpiha on muutettu trendikkääksi kesäbaariksi.

Uusi Hollanti, kuva 19

Uuden Hollannin astetta tyylikkäämpi Bajamaja.

Uusi Hollanti, kuva 20

Sijainti kartalla

Aiheet