Verikirkko

Keskeisellä paikalla lähellä pääkatu Nevski Prospektia sijaitseva Verikirkko (Kirkko veren päällä) on yksi Pietarin suosituimmista ja valokuvatuimmista nähtävyyksistä.

1233

Verikirkkoa ”rakennettiin kuin Iisakin kirkkoa”

Kirkko rakennettiin vuosina 1883–1907 muistokirkoksi paikalle, jolla tsaari Aleksanteri II murhattiin vuonna 1881. Sitä rakennettiin yhteensä peräti 24 vuotta, sillä lähteisten kanavien vuoksi rakennuspaikka osoittautui erittäin haasteelliseksi. Viimeiset kymmenen vuotta rakennusajasta kuluivat pääosin sisäpintoja koristelevien laajojen mosaiikkipintojen valmistukseen. Mosaiikkiin jouduttiin turvautumaan läheisistä kanavista nousevan kosteuden vuoksi: tavalliset maalaukset eivät sisätiloissa olisi pitkään säilyneet.

Kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1907. Uusbysanttilaista tyyliä edustavan kirkon esikuvana oli Moskovan kuuluisa Pyhän Vasilin katedraali. Kirkko edusti aikansa viimeisintä tekniikkaa, eli oli oman aikansa älyrakennus. Sen lämmitys hoidettiin valurautaisilla vesipattereilla ja seiniin kätketyillä höyrykanavilla, jota tarkoitusta palveli kaksi kellariin sijoitettua öljykattilaa.

Kirkon länsiosassa vastapäätä alttaria oleva katos osoittaa tsaarin murhan tarkan tapahtumapaikan. Katoksen alla säilytetään murhapaikan katukiveystä ja tsaarin vereen tahriutunutta kanavan kaidetta. Katos on koristeltu uralilaisilla jalokivillä.

Verikirkon värikäs kohtalo

Vallankumouksen kohinoissa vuonna 1917 joukko kaupunkilaisia irrotti kirkon kullatut ristit ja piilotti ne läheisen kanavan pohjalle, koska he pelkäsivät bolsevikkien ryöstävän ne. Kun kirkkoa vihdoin alettiin vallankumouksen jälkeen kunnostaa, rakennusmiehet eivät ensin millään meinanneet löytää kadonneita ristejä. Lopulta ristien tarkan sijainnin osasi työmiehille osoittaa paikalle ”sattumalta” osunut ohikulkija.

Tsaarin vallan kukistumisen jälkeen kirkko toimi joitain vuosia tavallisena seurakuntakirkkona. Vuonna 1930 kirkko päätettiin kokonaan sulkea ja kirkollinen toiminta loppui. Rakennus jäi tyhjilleen ja lämmittämättä ja sen hieno sisäkoristelu alkoi kosteudessa nopeasti rapistua. Rakennus päätettiin lopulta purkaa ja purkamisen oli määrä tapahtua vuonna 1941. Toisen maailmansodan syttyminen kuitenkin keskeytti purkusuunnitelmat.

Verikirkko 1930-luvulla.

Leningradin piirityksen aikana rakennusta käytettiin ruumishuoneena ja vihannesvarastona. Tästä syystä kirkko saikin niihin aikoihin kansan suussa nimityksen Perunakirkko. Sodan jälkeen kirkko toimi parikymmentä vuotta oopperan kulissivarastona.

Vuonna 1961 kirkon keskuskupolista löydettiin sodanaikainen saksalaisten räjähtämätön tykinammus, jolla oli painoa 150 kiloa. Tykinammuksen poistaminen kirkkoa vahingoittamatta ja koko korttelia räjäyttämättä oli vaativa ja vaarallinen työ.

Rakennustelineet poistuivat ja Neuvostoliitto hajosi

Verikirkko suojeltiin 1968 ja seuraavalla vuosikymmenellä aloitettiin sen yli 25 vuotta kestäneet kunnostustyöt. Kirkon ympärille nousivat vuosikausiksi rakennustelineet. Kaupunkilaisten keskuudessa alkoikin 70-luvulla kiertää tarina, jonka mukaan rakennustelineet tulevat olemaan siellä niin pitkään kun koko Neuvostoliitto olisi olemassa.

Vitsissä oli vinha perä, sillä rakennustelineet purettiin vasta elokuussa 1991, vain paria päivää ennen Neuvostoliiton hajoamiseen johtanutta elokuun vallankaappausyritystä. Kirkko avattiin uudelleen vuonna 1997, päivälleen 90 vuotta sen vihkimisen jälkeen.

Kirkossa on yhdeksän kullattua tai emaloitua sipulin muotoista kupolia. Korkeimman kupolin korkeus on 81 metriä, mikä symboloi Aleksanteri II murhavuotta 1881. Yksi kupoleista on korkeudeltaan tasan 63 metriä, koska tsaari oli kuollessaan 63-vuotias.

Kirkko on rakennettu tiilestä, joka on paikoittain verhoiltu graniitilla, marmorilla, värillisillä kaakeleilla ja mosaiikeilla, joiden kokonaispinta-ala on yli 7 000 neliömetriä. Mosaiikit kuvaavat Raamatun kohtauksia ja henkilöitä.

Tiedot

Osoite: Naberezhnaja kanala Griboedova, 2
Lähin metroasema: Nevski prospekt
Avoinna: 10.30-18.00, suljettu keskiviikkoisin
Sisäänpääsy: 250 ruplaa, opiskelijakortilla (ISIC) 150 ruplaa, 7-18-vuotiaat 50 ruplaa.

Paikka kartalla

Aiheesta muualla

Aiheet