Hyödyllistä tietoa ja vinkkejä Pietarin-matkalle

Tälle sivulle on koottu hyödyllisiä vinkkejä, tietoa ja tärkeitä yhteystietoja Pietariin matkustaville suomalaisille.

1560

Tällä sivulla julkaistut tiedot on koottu pääosin Suomen Moskovan suurlähetystön ja Pietarin pääkonsulaatin sivuilta.

Ennen matkaa

Ennen matkaa kannattaa lukea Suomen ulkoministeriön säännöllisesti päivitettävä Venäjän matkustustiedote, josta saa ajankohtaista tietoa maan matkaturvallisuudesta. Lisäohjeistusta löytyy Suomen edustustojen verkkosivulta ”Matkalla Venäjällä”.

Suomen Ulkoministeriö suosittelee myös matkustusilmoituksen tekemistä ennen matkaa mahdollisen kriisitilanteen varalle osoitteessa matkustusilmoitus.fi. Kun ilmoitat matkustusilmoituksessa henkilö- ja yhteystietosi matkan aikana sekä matkaa koskevat tiedot, ulkoministeriö voi ottaa sinuun yhteyttä mahdollisen kriisin sattuessa. Matkustusilmoitus on suositeltava, muttei pakollinen.

Muista hankkia ajoissa viisumi ja sen edellytyksenä oleva matkavakuutus koko Venäjällä oleskelun ajaksi. Passin tulee olla voimassa vähintään kuusi kuukautta viisumin voimassaolon päättymisen jälkeen. Viisumi on helpointa hankkia suomalaisen matkatoimiston kautta ja sen hankintaan kannattaa varata vähintään kaksi viikkoa. Esimerkkejä Venäjän-viisumeja tarjoavista matkatoimistoista on lueteltu täällä. Venäjän-viisumin saannin edellytyksistä tarkemmin voi lukea Venäjän Helsingin-suurlähetystön verkkosivuilta.

Rekisteröinti Venäjällä

Matkakohteessa ulkomaalaisen matkailijan on rekisteröidyttävä viranomaisille, mikäli matka kohteeseen saapumishetkestä laskettuna kestää kauemmin kuin seitsemän arkipäivää. Hotellit rekisteröivät vieraansa automaattisesti. Yksityismajoituksessa olevien rekisteröinnistä vastaa kutsuja.

Valuutta

Venäjällä on käytössä rupla. Rahaa voi vaihtaa pankeissa ja valuutanvaihtotoimistoissa sekä nostaa pankkiautomaateista. Pankiautomaatteja on runsaasti esimerkiksi pankkien sisätiloissa, metroasemilla, kauppakeskuksissa ja muualla. Luottokortilla voi maksaa useimmissa paikoissa. Käteisrahan käyttö on kuitenkin edelleen yleisempää kuin Suomessa, ja kannattaa tarkistaa etukäteen, voiko luottokortilla maksaa. Ruplan virallisen kurssin ja pankkien vaihtokurssit Pietarissa voit tarkistaa täältä.

Hätätilanteessa varojen siirtoon voi käyttää esimerkiksi Forex/MoneyGramin tai Western Unionin palveluita, kunhan esimerkiksi omainen tai tuttava tallettaa tarvittavat varat niiden toimipisteeseen Suomessa.

Tietoa matkakohteesta

Pietarista on olemassa lukuisa määrä suomen-, englannin- ja venäjänkielisiä turistisivustoja. Suomenkielistä tietoa voit löytää tältä sivulta tai lukuisista matkailuaiheisista blogeista. Pietarin kaupungin virallinen matkailusivusto löytyy osoitteesta www.visit-petersburg.ru/en. Matkailusivusto on julkaissut myös maksuttoman älypuhelinapplikaation, johon voit tutustua täällä. Hyvödyllisiin linkkeihin voit tutustua täällä ja ensikertalaisille tarkoitettettuihin matkavinkkeihin voit tutustua esimerkiksi täällä.

Julkinen liikenne ja taksit

Julkisten kulkuneuvojen verkosto Pietarissa on hyvin tiheä. Liikenne alkaa klo 6.00 aamulla ja loppuu noin klo 24.00. Pietarin julkisen liikenteen portaali löytyy osoitteesta: transport.orgp.spb.ru. Sivustolla on englanninkielinen versio ja sieltä löytyy myös julkisen liikenteen reittiopas.

Metrolla liikkuminen on helppoa, nopeaa ja edullista ja Pietarin metroverkosto kattaa lähes koko kaupungin. Tutustu Pietarin metroon ja tulosta itsellesi metrokartta täältä.

Virallisia taksiyrityksiä on paljon ja virallisia takseja voi tilata puhelimitse tai älypuhelin-applikaatiolla. Virallisten taksien käyttö on Pietarissa edullista ja luotettavaa. Useissa virallisissa takseissa voi maksaa luottokortilla, mutta varmuuden varalta matkan maksamiseen kannattaa varata käteistä. Niin sanotut kansantaksit ovat vähenemässä ja niiden käyttö ei muutenkaan ole suositeltavaa. Koskaan ei kannata mennä autoon, jossa on useampia henkilöitä.

Taksien numerot

Ravintolat

Pietarissa on yhteensä satoja ravintoloita moneen makuun. Hyvien ravintoloiden etsimiseen voi käyttää esimerkiksi Tripadvisoria, jonka Pietarin-version voi ladata matkapuhelimen muistiin jo ennen matkaa. Tripadvisor karttoineen on tarjolla tällöin myös ilman dataliikennettä. Hyvän ja maksuttoman matkakohde- ja karttapalvelun tarjoaa myös 2GIS. Pietarin ravintolavinkkejä on tarjolla myös täällä. Tutustu esimerkiksi:

Useat ravintolat hyväksyvät yleisimmät luottokortit maksuvälineeksi, mutta varmuuden vuoksi mukaan kannattaa varata myös käteistä. Yleisen tavan mukaan pöytään tuodaan yksi lasku, jonka pöytäseurue voi jakaa keskenään.

Useat ravintolat laittavat ruokalistansa myös ravintolan ulkopuolelle, jotta tarjontaan voi tutustua ennen ravintolan valintaa. Ruokalistan voi pyytää tarjoilijalta myös ennakkoon nähtäväksi. Useissa suosituimmissa ravintoloissa on myös englanninkielinen ruokalista.

Tippien antaminen ei ole pakollista, mutta se on suositeltavaa. Suositeltava juomarahan suuruus on noin 10-15 prosenttia laskun loppusummasta.

Yleisiä käytännön vinkkejä Venäjällä oleskelun ajaksi

 • Osta pullovettä. Pietarin vesijohtovettä ei suositella juotavaksi.
 • Kaupungilla liikkuessa pidä mukana passin- ja viisuminkopiota. Poliisilla on oikeus tarkistaa kaikkien henkilöpaperit. Itse passia ei tarvitse kantaa mukanaan.
 • Alkoholin juominen julkisella paikalla, kuten puistoissa tai koulujen ja lastentarhojen lähellä, on sakon uhalla kielletty. Tämä koskee myös oluen juomista.
 • Tupakointi on kielletty mm. julkisissa liikennevälineissä, kouluissa, hallintorakennuksissa, asuintalojen rappukäytävissä, asemien edustalla, uimarannoilla ja leikkipuistoissa.

Yleinen turvallisuus kaupungilla liikuttaessa

Katurikolliset ja taskuvarkaat toimivat yleisimmin turistien suosimilla alueilla ja kaupungin keskustassa. Julkisissa liikennevälineissä, erityisesti metrossa ja busseissa, rautatieasemilla ja toreilla kannattaa huolehtia tarkasti matkustusasiakirjoista, matkalipuista ja rahoista. Huomiota herättävää käyttäytymistä, päihtyneenä liikkumista ja esimerkiksi omaisuuden avointa esittelemistä kannattaa välttää.

Älä jätä laukkua, takkia tai juomaa valvomatta ravintoloissa, kaupoissa tai muilla yleisillä paikoilla. Erityisesti yökerhoissa ja sieltä poistuttaessa kannattaa olla tarkkana.

Rikostapauksista kannattaa aina tehdä ilmoitus paikallispoliisille ja pyytää tapahtuneesta poliisiraportti.

Vinkkejä turvalliseen matkaan: matkustusturvallisuus.fi/turvallinen-matka.

Erikoistilanteet

Hätänumerot

 • Yleinen hätänumero Venäjällä 112 (matkapuhelimesta)
 • Lankapuhelimesta palohälytys 01, poliisi 02, ambulanssi 03, kaasuonnettomuus 04
 • Venäjän poliisin verkkosivut mvd.ru/contacts/sites
 • Suomen ulkoministeriön 24/7 päivystys hätätapauksia varten: +358 9 160 55555
 • Pietarin Tourist Helpline 24h: +7 (800) 30 30 555 tai +7-812-30 30 555. Numerosta voi saada apua esimerkiksi poliisi-ilmoitusasiassa sekä tulkkauspalvelua englanti/saksa/venäjä)

Passin katoaminen

Jos passisi katoaa, tee välittömästi rikos- tai katoamisilmoitus lähimmälle poliisiasemalle. Saat mukaasi tutkintapöytäkirjan – tarvitset sitä hakiessasi uutta passia ja mahdollista vakuutuskorvausta. Suosittelemme yleensäkin passikopion mukana pitämistä kaupungilla.

Pietarissa lähimmän poliisiaseman löytämisessä auttaa kaupungin turistitoimisto (www.visit-petersburg.ru/en/infocenter). Kadonneita asiakirjoja voi tiedustella löytötavaratoimistoista virka-aikana:

 • Kaupungin löytötavarakeskus (asiakirjat, puhelimet ym.). Gorodskoi tsentr uterjannyh dokumentov i sredstv svjazi, puh. +7-812-336 5109,  käyntiosoite ulitsa Bolshaja Monetnaja 16 (http://www.nahodki.spb.ru/).

Joskus asiakirjat palautuvat myöhemmin pääkonsulaattiin, joka palauttaa ne pääsääntöisesti myöntäneelle viranomaiselle.

Sisäministeriön löytötavaratoimisto (Stol nahodok GUVD) puh. +7-812-573 3059, os. ulitsa Zaharevskaja 10, Pietari.

Jos passia ei löydy, ota yhteys Suomen pääkonsulaattiin Pietarissa.

Sairastapaukset

Ambulanssin voi tilata lankapuhelimella numerosta 03, matkapuhelimesta numerosta 030. Yleinen hätänumero on 112. Pietarin 24/7 apteekit on lueteltu täällä: http://fialkaspb.ru/pharmacy.

24 h päivystävät klinikat

 • Euromed (Suvorovski prospekt 60), puh. +7 812 3270301, www.euromed.ru (myös englantia puhuvia lääkäreitä – pyydä etukäteen)
 • Medem (Ulitsa Marata 6), puh. +7 812 3363333, 336 3336, www.medem.ru
 • Scandinavian Clinic (Liteinyj prospekt 55 A), puh. +7 812 600 7777, 600 7770, www.avaclinic.ru
 • American Medical Clinic (Naberezhnaja reki Moiki 78), Puh. +7 812 740 2090, www.amclinic.ru (englantia puhuvia lääkäreitä – pyydä etukäteen)
Pietarin-pääkonsulaatin yhteystiedot

Osoite: Preobrazhenskaja pl. 4, 191028 Pietari
Sähköposti: sanomat.pie@formin.fi
Verkkosivut: www.finland.org.ru/
Vaihde: + 7 812 331 7600
Facebook: www.facebook.com/FinnishConsulateSPb
Twitter: twitter.com/#!/GenConFinSPb

Pääkonsulaatin aukioloajat

 • Ma-pe klo 8.30-16.15, asiakaspalvelu 9-12 tai ajanvarauksella.
 • Hätätapauksissa ota yhteyttä ulkoministeriön 24/7 päivystysnumeroon +358 9 160 55555, jonka kautta Suomen suurlähetystön tai pääkonsulaatin päivystäjä saa tiedon tapahtuneesta.
Aiheet