1979

Pietarin metrossa on viisi linjaa ja 67 asemaa. Metron laajentaminen oli käytännössä jäissä 1990-luvun alusta aina 2000-luvun puoliväliin ja tästä syystä metron kasvu on pari vuosikymmentä jäljessä. Siitä huolimatta metro on erittäin kätevä kulkuväline kaupungissa liikkumiseen. Metro on tehokas erityisesti ruuhka-aikoina kaupungin maanpäällisen liikenteen madellessa jonoissa.

Metrolla matkustaminen on helppoa ja edullista. Käytännössä kaikki opasteet on käännetty englanniksi – vain asemakuulutukset annetaan ainoastaan venäjäksi. Linjat on merkitty värikoodein ja jokaisesta metrovaunusta löytyy linjakartta. Yhdellä maksulla voi matkustaa rajattomasti niin pitkään kunnes nousee metrosta ulos.

Matkan maksaminen

Matkan voi maksaa älykortilla tai metropoletilla. Kaupungissa lyhyellä matkalla olevan turistin on kätevintä käyttää poletteja. Poletin hinta on 31 ruplaa, eli noin 40 senttiä. Poletteja myydään kaikkien asemien auloissa joko kassoista tai seteliautomaateista. Kassasta ostettaessa kannattaa maksaa käteisellä ja poletteja voi ostaa kerralla useampia kappaleita. Kassat eivät välttämättä ymmärrä englantia, mutta elekielellä pärjää mainiosti.

 • Ojenna kassalle tarpeellinen määrä rahaa ja näytä esimerkiksi sormilla, kuinka monta polettia haluat ostaa
 • Kassa antaa poletit ja vaihtorahat

Metropoletin käyttö

Asemahalleissa on portit, joiden läpi kuljetaan liukuportaille. Porteissa on älykorttien lukulaitteet ja aukot poleteille.

 • Kulkuportin voivat olla eri näköisiä eri asemilla, mutta periaate on aina sama.
 • Pudota metropoletti kulkuväylän oikealla puolella olevassa tolpassa sijaitsevaan aukkoon.
 • Odota hetki, että kone tunnistaa maksun ja portin valo muuttuu vihreäksi.
 • Kulje rauhassa portin läpi.
 • Jos maksu ei onnistu, poletti palautuu poletinsyöttöaukon alla olevaan tilaan.
poletti
Kuva: tokenoman.ru

Mikäli mukanasi on isompia kantamuksia, kannattaa ne nostaa noin rinnan korkeudelle. Muuten portti saattaa luulla kantamustasi toiseksi henkilöksi ja tekee hälytyksen. Porttialueen laitimmaisin portti on leveämpi ja tarkoitettu suurempien tavaroiden viemiseen. Mikäli mukanasi on siis suurempaa kannettavaa, kannattaa käyttää laitimmaista porttia.

Matkustaminen

Metrossa oleskelun aikaa tai matkan pituutta ei ole rajoitettu. Yhdellä maksulla voi siis periaatteessa matkustaa vaikka metron sulkemisaikaan. Mikäli määräasema on eri linjalla kuin lähtöasema, linjoja on vaihdettava vaihtoasemilla. Vaihtoasemat on merkitty metrokarttoihin ja vaihtoasemilla on selkeät opasteet asemanvaihtoa varten. Pietarin metrossa on yhteensä kuusi kahden aseman vaihtoasemaa ja yksi kolmen aseman vaihtoasema. Asemalta toiseen vaihtaminen tapahtuu aina maan alla.

Pietarin metrokartta
Pietarin metrokartta. Kuva: metro.spb.ru

Avaa kartta isompana

Metron aukioloaika

Metroasemien aukioloaika vaihtelee, mutta suurin osa asemista aloittaa toimintansa kaikkina päivinä kello 5:30 – 5:45 ja sulkee ovensa 0:03 – 0:41. Asemien aukioloajat on merkitty uloskäyntioviin. Marraskuuhun saakka (2014) Pietarin metrossa on käynnissä yömetrokokeilu, jolloin keskustan Admiralteiskaja ja Petrogradskajan saarella sijaitsevan Sportivnajan väliä voi matkustaa kello 2:28 – 3:12 saakka.

Turvallisuus

Metroa valvotaan tarkasti ja valvontakameroita löytyy niin asemilta, laitureilta kuin metrovaunuistakin. Metrolla matkustettaessa on kuitenkin noudatettava tiettyä varovaisuutta, sillä taskuvarkaita saattaa liikkua erityisesti keskustan ruuhkaisemmilla asemilla. Lompakkoa ei kannata tunkea takataskuun, vaan säilyttää sitä etu- tai rintataskussa. Käsilaukkua kannattaa erityisesti ruuhkaisimpiin aikoihin pidellä etupuolellaan.

Perustiedot

 • Viisi linjaa (punainen, sininen, vihreä, oranssi ja purppura)
 • Linjojen yhteispituus: 113,6 kilometriä
 • 67 asemaa
 • Seitsemän vaihtoasemaa
 • 251 liukuporrasta
 • 772 miljoonaa matkustajaa (vuonna 2013)
 • Maailman syvin metroverkko
Metron kotisivut
Aiheet