Aleksanteri III ratsastajapatsas halutaan palauttaa historialliselle paikalleen

Pietarissa keskustellaan taas Aleksanteri III ratsastajapatsaan palauttamisesta sen alkuperäiselle paikalleen Kansannousun aukiolle (Ploshad´ Vosstanija).

996
Aleksanteri II ratsastajapatsas

Pietarissa keskustellaan taas Aleksanteri III ratsastajapatsaan palauttamisesta sen alkuperäiselle paikalleen Kansannousun aukiolle (Ploshad´ Vosstanija).

Ratsastajapatsas seisoi aukion keskellä vuosina 1909-1937, jonka jälkeen se siirrettiin Venäläisen museon sisäpihalle. Vuonna 1994 patsasta siirrettiin jälleen, ja nykyisin se on nähtävillä keskustassa sijaitsevan Marmoripalatsin sisäpihalla. Ratsastajapatsaan tilalla aukion keskellä on nyt vuonna 1985 pystytetty, 35 metriä korkea toisen maailmansodan uhrien muistoa kunnioittava obeliski.

Keskustelut ratsastajapatsaan siirtämisestä alkuperäiselle paikalleen viriävät Pietarissa tasaisin väliajoin. Verkkolehti Fontankan mukaan patsaan siirtomahdollisuuksia on nyt alkanut selvittää kaupungin varakuvernööri Vasili Kitshedzhi. Selvityksen taustalla ovat kaupunkilaisilta tulleet ”monilukuiset pyynnöt”, varakuvernöörin avustaja Julia Strizhakkertoi verkkolehdelle. Vaikka selvityksessä pyritään löytämään ratsastajapatsaalle nykyistä parempi paikka eri puolilta kaupunkia, Kansannousun aukiota pidetään kaupunginhallinnossakin yhtenä parhaista vaihtoehdoista.

Asiaa on tarkoitus käsitellä Pietarin kaupunginvaltuustossa. Julia Strizhakin mukaan Aleksanteri III ratsastajapatsaan palauttamista sen historialliselle paikalleen puoltaa myös Venäjän nykyinen kulttuuriministeri Vladimir Medinski.

Aiheet