Daniil Harmsille puuhataan muistomerkkiä Pietariin

Kirjailija Daniil Harmsille suunnitellaan patsasta, josta on tarkoitus tulla peräti 70 metriä korkea.

1269

Patsashankkeen taustalla on kansalaisyhdistys, jonka tavoitteena on saada Pietariin Daniil Harmsia ja samalla myös muiden aikansa avandgarde-taiteilijoita kunnioittava muistomerkki. Alustavien suunnitelmien mukaan muistomerkki tulisi olemaan ruostumattomasta teräksestä valmistettu 67 metriä korkea veistos, jonka huipulla seisoisi kolme metriä korkea Harmsia esittävä patsas. Patsas on suunniteltu Harmsin piirtämän omakuvan mukaan.

Hankkeen puuhamiehet ehdottavat, että muistomerkki pystytettäisiin Pietarin historiallisen keskustan tuntumaan Pörssisillan kupeeseen, jonne ollaan rakentamassa niin kutsuttua tuomioistuinkorttelia. Ehdotuksen taustalla on halu muistuttaa historian saatossa perusteettomasti annetuista tuomioista. Muina mahdollisina sijoituspaikkoina ovat joko Krestyn tutkintavankilan edusta tai Arsenalnaja-kadulla sijaitseva psykiatrinen sairaala.

Näin korkean muistomerkin sijoittaminen Pietarin historiallisen keskustan välittömään läheisyyteen saattaa kuitenkin osoittautua haasteelliseksi, sillä keskusta on maailmanperintöjärjestö UNESCO:n suojelema ja kaupungin rakennusviranomaisten tarkasti valvoma.

Hankkeelle on perustettu kotisivut, jossa kaupunkilaiset voivat antaa palautetta ehdotuksista.

Harms-muistomerkki on jo toinen tänä vuonna tehty ehdotus suurikokoisen patsaan pystyttämiseksi Pietariin. Tammikuussa kuvaveistäjä Zurab Tshereteli ehdotti 33-metriä korkean Kristus-patsaan pystyttämistä Suomenlahden rannalle Pietarin luoteisosaan.

Daniil Harms (1905 – 1942)

Daniil Harms oli radikaali neuvostoliittolainen kirjailija, joka on tunnettu absurdeista pikkutarinoistaan. Niissä sekä tapahtumat että kieli etenevät epäloogisesti, jopa kaoottisesti: unenomaiset tapahtumaketjut vuorottelevat silkan komedian kanssa, tarina alkaa toistaa itseään tai katkeaa odottamattomaan katastrofiin. Tyylisuunnaltaan Harmsin tekstit edustivat surrealismia ja dadaismia.

Vuonna 1931 Harms tuomittiin kolmeksi vuodeksi rangaistusleirille valtionvastaisesta toiminnasta. Kun hänet pidätettiin uudelleen vuonna 1941 tappiomielialan lietsomisen vuoksi, hän ei enää selviytynyt vankilan psykiatrisen osaston vaikeista olosuhteista vaan kuoli vuotta myöhemmin Leningradin piirityksen aikana nälkään.

Taiteilijan kuoleman jälkeen tuotantoa on koottu erilaisista epävirallisista painoksista ja tämän huoneesta löytyneistä paperilapuista. 1960-luvulta alkaen Harmsin tekstit levisivät salaisesti, kopioina kädestä käteen. (Wikipedia)

Aiheet