Erävoitto pyöräilijöille: Pietarin keskustaan uusia pyöräteitä

Tänä vuonna avattavat uudet pyörätiet perustuvat pääosin pyöräilijöiden omiin ehdotuksiin.

1155
Kaupunkipyorat

Pietarilaiset pyöräilyaktiivit saivat kauan kaivatun erävoiton, kun kaupungin liikennesuunnittelulautakunta päätti hyväksyä viiden uuden pyörätien ja -väylän rakentamisen. Uusista väylistä kolme perustetaan kaupungin historialliseen keskustaan, mikä vielä muutama vuosi sitten oli mahdottomalta tuntunut ajatus.

Pyöräilyaktiivit olivat ehtineet vaatia uusien pyöräteiden perustamista jo pitkään, mutta liikennesuunnittelulautakunta oli tähän mennessä ollut kielteinen pyöräväylien rakentamisesta erityisesti Pietarin keskustaan. Tähän saakka pyöräteitä on rakennettu lähes poikkeuksetta vain lähiöihin tai puistojen yhteyteen, verkkolehti Fontanka kirjoittaa.

Kolme vuotta sitten tilanne alkoi kuitenkin muuttua, kun kaupungin viranomaisremmiin asteli pyöräilykulttuuriin edeltäjiään myönteisemmin suhtautuva varakuvernööri Igor Albin. Pyöräilyaktiiveja alettiin sen kutsua kaupungin suunnittelukokouksiin ja heidän ehdotuksiaan alettiin myös ottaa huomioon. Tänä vuonna avattavat uudet pyörätiet – yhteispituudeltaan 45 kilometriä – perustuvat pääosin pyöräilijöiden omiin ehdotuksiin.

Nyt hyväksytyistä uusista pyöräteistä yksi kulkee Lunatsharskin prospektia pitkin kaupungin pohjoisosassa. Toinen uusi pyörätie kulkee pohjoisosasta keskustaan ja kolmas rakennetaan Petrogradskin saarelle. Neljäs pyörätie alkaa Krestovskin saarelta ja yhdistyy Petrogradskin saarella kahteen edelliseen väylään. Viides reitti puolestaan kulkee historiallisessa ydinkeskustassa, Fontanka-joen rantoja myötäillen.

Aiheet