Finnair oli ensimmäinen Moskovaan lentänyt länsiyhtiö

Moskova-Helsinki-reitti avattiin 18. helmikuuta 1956.

1114

Tänään tuli kuluneeksi tasan 61 vuotta siitä, kun Finnair ensimmäisenä länsilentoyhtiönä sodan jälkeen aloitti säännölliset reittilennot Moskovaan.

Syyskuussa 1951 Finnairin edeltäjä Aero tilasi vanhentuneiden DC-3-koneidensa korvaajiksi ensimmäiset kolme amerikkalaisvalmisteista Convair 340 -liikennekonetta. Vuoteen 1964 mennessä yhtiöllä oli käytössään yhteensä kahdeksan Convairia tai sen kehittyneempää muunnosta, Convair 440 Metropolitania.

Convairissa oli nykyaikainen runkorakenne, moottorit ja järjestelmät. Siinä oli myös paineistettu matkustamo. Konetyyppi asetettiin liikenteeseen 19. huhtikuuta 1953 reitille Helsinki-Kööpenhamina-Düsseldorf.

convair

Convairien myötä yhtiön reittikohteet lisääntyivät. Lokakuussa 1953 avattiin reitti Pariisiin ja syyskuussa 1954 Lontooseen. Moskova-Helsinki-reitti avattiin 18. helmikuuta 1956 ja Finnairista tuli ensimmäinen länsiyhtiö, joka sodan jälkeen aloitti reittiliikenteen Moskovaan.

Suihkulla Moskovaan

Matkustajalentokoneiden kehitys 1950-luvulla oli niin nopeaa, että jo vuonna 1956 Finnair asetti komitean tutkimaan seuraajaa Convair 440:lle. Komitea päätyi suosittamaan ranskalaista Sud SE.210 Caravelle-suihkumatkustajakonetta. Caravelle oli ensimmäinen lyhyille ja keskipitkille matkoille suunniteltu suihkumoottoreilla varustettu liikennekone.

caravelle

Uudella suihkumoottorikoneen ensimmäinen reitti Moskovaan avattiin huhtikuun 21. päivänä 1961.

Syksyllä 2016 Finnairilla oli kolme päivittäistä suoraa lentoa Moskovaan. Pietariin Finnair lentää kaksi kertaa vuorokaudessa. Suoria lentoja on lisäksi Jekaterinburgiin sekä kausikohtaisesti Kazaniin ja Samaraan.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Suomalais-Venäläisen kauppakamarin 70-vuotishistoriikissa. Tutustu historiikkiin täällä.

Lähde: Finnair.fi Kuvat: Aviaforum.ru, Flicr/nickphoto21, Wikipedia

Aiheet