1062

Kaupan provosoiva nimi sai vegaaniaktivistit verenhimoisiksi.

Vielä muutama vuosi sitten Pietarista oli lähes mahdotonta löytää kasvisruokaa tarjoavia ravintoloita. Erityisesti nuorison keskuudessa virinneen terveysintoilun myötä kasvisravintoloiden määrä on kuitenkin lähtenyt huimaan kasvuun. Kasvisruokatrendi on saanut aikaan myös vastareaktion: viime aikoina on kaupunkiin alkanut ilmestyä myös tirisevään lihatarjontaan panostavia ravintoloita ja kauppoja.

Yksi tällaisista paikoista on vuoden 2013 elokuussa avattu lihakauppa, joka otti nimekseen Vegaanin painajainen. Kaupan provosoiva nimi sai paikalliset vegaaniaktivistit näkemään verenpunaista.

Sanansäilä heiluu ja kivet lentävät

Heti ovensa avattuaan kaupasta tuli kasvisruokaihmisten ja vegaanien silmätikku. Taistelu käynnistyi sanasodalla ja sadoilla sosiaalisessa mediassa levitetyillä ilkeäsävyisillä viesteillä. Yhteenotto ei kuitenkaan rajoittunut sanailuun, vaan jo parin kuukauden jälkeen avajaisista kauppaa käytiin sotkemassa ja ikkunoita rikkomassa.

— Heti uuden vuoden jälkeen kaupan eteen marssi ryhmä ihmisiä, joilla oli mukanaan mukulakiviä. Pian ensimmäiset kivet jo lensivätkin kohti ikkunoita, verkkolehti The-Villagen haastattelema Vegaanin painajaisen omistaja Jegor Burdin kertoo.

Viime vuonna kauppaan hyökättiin kolme kertaa. Hyökkäykset kiihtyivät tämän vuoden tammikuussa.

— Ensin emme kiinnittäneet asiaan huomiota, mutta kun aineelliset vahingot alkoivat kasvaa sietämättömiksi, aloimme ymmärtää tilanteen vakavuuden. Viimeisellä kerralla kaupastamme rikottiin kaikki ikkunat, mainoskyltti ja valvontakamera. Kaupan ulkoseinät sotkettiin maalilla ja yksi sisälle lentäneistä kivistä rikkoi kalliin vitriinin, Burdin summailee.

vegaanin-painajainen-2

Viimeisimmän hyökkäyksen aineellisiksi vahingoiksi omistajat arvioivat 200 000 – 300 000 ruplaa, eli noin 3000 – 4500 euroa. Omistajat päättivät kääntyä lopulta virkavallan puoleen The-Village kirjoittaa.

— Mitkä tahansa yritykset keskustella järkevästi näiden ihmisten kanssa päättyvät nimittelyyn. Käykääpä vaikka lukaisemassa VKontakte-profiiliamme, joka on täyttynyt sadoista vihaisista viesteistä, Burdin kehottaa.

Tekijät tiedossa

Hyökkäyksiä on jopa videoitu ja videoita on julkaistu vegaanien keskusteluryhmissä.

— Tiedämme lähes 100 % varmuudella, ketä ovat tämän kaiken takana. Toivomme, että viranomaiset rankaisevat heitä, sanoo Burdin.

Burdin kertoo, että osa kaupan asiakkaista on vegaaneja.

— He eivät osta meiltä luonnollisestikaan lihaa, vaan muita tuotteitamme, kuten säilöttyjä sieniä, pastaa ja kastikkeita. Kunnioitamme heidän vakaumustaan, mutta emme silti aio muuttaa kauppamme nimeä, Jegor Burdin sanoo päättäväisesti.

Lihakauppa on toiminut menestyksekkääksi. Omistajat suunnittelevat tällä hetkellä toimintansa laajentamista, uusien kauppojen avaamista ja oman tuotannon perustamista.

— Suhtaudumme laajentumissuunnitelmiin kuitenkin maltillisesti, sillä laatu tulee aina olemaan ykkösasia meille.

Toinen näkökulma

The-Village haastatteli asiasta myös kolmea nimettömänä pysytellyttä vegaaniaktivistia. Kaikki aktivistit tuomitsevat hyökkäykset, mutta muistuttavat, että liha on osa tapettua eläintä.

— Sen lisäksi, että kaupan omistajat keskittyvät lihan myyntiin, he päättivät vielä naureskella niiden kustannuksella, jotka sentään yrittävät ajaa eläinten oikeuksia, Ljudmila-niminen aktivisti kommentoi.

Aktivistien mukaan kauppiaiden olisi myös pitänyt ymmärtää nimivalintansa seuraukset.

— Ajattele, jos joku lapsetonta elämäntapaa ajava liike avaisi oman aborttiklinikan ja nimeäisi sen Vaginan painajaiseksi. Luuletko etteivät kaupungin äidit lähde tuhoamaan tällaista paikkaa, Ljudmila kysyy.

Aiheet