Maksuttomat kaupunkipyörät Pietarin katukuvaan syksyllä

Pyöriin ei tulla asentamaan seurantalaitteita eikä kaupunkipyörille tulla perustamaan erityisiä pyöräparkkeja.

843

Ensi syksyn alusta pietarilaisille tarjoutuu mahdollisuus liikkua kaupungilla maksuttomilla kaupunkipyörillä. Mahdollisuuden tarjoaa pietarilaisten yritysten ja polkupyöräharrastajien vetämä Freebike-hanke.

Hankkeen ajatus piilee siinä, että kaupunkilaiset voivat viedä omat tarpeettomaksi käyneet fillarinsa pietarilaiseen Skatprokat-polkupyöräkauppaan, jossa ne kunnostetaan ja jossa ne saavat yhtenäisen ulkoasun.

Syksyyn mennessä polkupyörät sijoitetaan eri puolille kaupunkia. Tämän jälkeen kenellä tahansa kaupunkilaisella on mahdollisuus ottaa pyörä lainaan ja jättää se lukitsematta mihin tahansa paikkaan kaupungilla. Pyöriin ei tulla asentamaan seurantalaitteita eikä kaupunkipyörille tulla perustamaan erityisiä pyöräparkkeja.

Pietarin Freebike-hanketta vetävät polkupyöräkauppa Skatrpokat, ajatushautomo Idea sekä pietarilainen kaupunkilehti TimeOut. Näin kaupunkipyöristä kertoo hankkeen puuhamies Juri Birjukov The Village –lehden mukaan:

Kun kaupunkilainen näkee valkoisen kaupunkipyörän, hän ymmärtää, ettei se ole kenenkään omaisuutta – sen voi ottaa käyttöönsä, ajaa minne lystää, jättää sen seinän viereen ja jatkaa matkaansa. Sen jälkeen se on kenen tahansa muun käytössä.

 

Emme aio asentaa pyöriin seurantalaitteita, mutta aiomme valvoa, että pyöriä on kaupungissa tarpeeksi. Ymmärrämme erittäin hyvin, että kuten esimerkiksi Amsterdamissa, osa pyöristä tullaan varmuudella varastamaan. Luotamme kuitenkin kaupunkilaisten moraaliin ja toivomme saavamme tarpeeksi kriittistä massaa, jotta kaupunkipyörien varastamisesta ja niiden myyntiyrityksistä tulisi häpeällistä puuhaa.

 

Nyt odotamme, että saamme kasaan noin 20-50 pyörää. Ne huolletaan, maalataan yhdenmukaisiksi ja lahjoitetaan sitten kaupungille. Aiomme myös huoltaa käytössä olevia pyöriä tarpeen mukaan. Syksyllä teemme pilottiprojektin ja vaikka se menisikin metsään, aiomme toteuttaa saman kampanjan myös ensi keväänä.

Aiheet