Näin tsaarinaikainen matkaopas kuvailee Suomea

"Oletteko koskaan käyneet Suomessa? Ettekö? Vain harvat venäläiset matkustavat sinne."

545

Pietarilainen verkkolehti Fontanka.fi julkaisi VKontakte-profiilissaan otteen vuosisadan takaisen matkaoppaan Suomen-matkailusta kertovasta luvusta.

Teksti kuulostaa tutulta, sillä tsaarinaikaisen matkaoppaan perusteella Suomi oli varsin tuntematon kolkka suurelle osalle venäläisistä, mutta tuttuakin tutumpi viikonloppukohde pietarilaisille. Myös etelänlomien kuvailusta voi joku halutessaan löytää yhtymäkohtia nykyaikaan.

Näin matkaoppaassa lukee:

Suomi

Oletteko koskaan käyneet Suomessa? Ettekö? Vain harvat venäläiset matkustavat sinne. Suomeen ja sen raja-alueille matkustaa datsohilleen leijonanosa Pietarin asukkaista. Matkusteleepa sinne pääkaupungistamme paljon kansaa päiväksi ja juhlapäivinä kahdeksikin kuuluisaa Imatrankoskea katselemaan. Muualta valtavasta Venäjän maasta tuskin sitten löytyykään merkittäviä määriä ihmisiä, jotka olisivat joskus kurkistaneet tähän kaukaiseen ja meille tuntemattomaan imperiumin luoteisnurkkaan. Kas esimerkiksi Krimille ja Kaukasukselle matkustelee todella paljon väkeä. Aina keväisin ja syksyisin junat täyttyvät ääriään myöden etelään matkustavista ihmisistä, joten liput kannattaa hankkia useita päiviä etukäteen. Sitten sieltä palaavat matkustajat kertoilevat haltioituneina luonnon ihmeistä, etelän öiden lämmöstä, merien kimalluksesta, taivaan värisävyistä, tuoksuista ja hedelmien makeudesta.

No, minkälaista se elämä siellä on, kysytään? Edullista, sopivaa, rauhallista ja mukavaa? Tässäpä matkustajan mieliala äkillisesti muuttuukin. Käykin ilmi, että niin hyvä kuin luonto onkin, kaikki muu on inhottavaa: epäkohteliaisuutta, huonot olosuhteet, likaa, huijareita… Ja lopulta – luonnosta nauttimisen lisäksi – matkailijalle ei jää matkastaan juuri mitään muuta käteen. Hän on joutunut kokemaan monenlaisia vaivoja, tuhlaamaan paljon rahaa. Ja miettiessään terveellä järjellä itsekseen hän päätyy lopputulokseen, että samalla rahalla olisi kannattanut käydä rajan takana, esimerkiksi Sveitsissä tai Italiassa… siellä voi luonnon ihastelun lisäksi nähdä, miten elävät ihmiset, joilta voi jotain oppia ja omaksua – nähdä ja kokea järjestystä, jollaista ei ole maamme karhuseuduilla tai edes loisteliaissa pääkaupungeissa.

Siksipä matkailijoiden, jotka vapaa-ajallaan levon ja harrastusten lisäksi haluavat seurailla myös paikallista elämää ja nähdä, mitä ihmiset ovat yhteisillä ponnisteluillaan saaneet aikaan, kannattaa matkustaa Suomeen.

Kuva: terijoki.spb.ru

Aiheet