Pietarilainen eläkeläinen käveli maapallon ympäri – matkaan vierähti 22 kuukautta

Fyysisesti äärimmäisen vaativasta haasteesta Lukjanov selvisi kokemuksen ja rautaisen peruskuntonsa ansiosta.

1093

Pietarilainen Sergei Lukjanov palasi viime lauantaina kotikaupunkiinsa Pietariin pitkäksi venähtäneeltä kävelyreissultaan. Maailman ympäri kävellyt eläkeläinen taivalsi 22 kuukaudessa yhteensä 23 000 kilometriä. Matkan etenemistä on voinut seurata miehen VKontakte ja Facebook-ryhmissä.

60-vuotias Lukjanov lähti matkaan vuoden 2015 maaliskuussa ja käveli yhteensä 21 valtiossa. Hän käveli Venäjän, Aasian, Etelä-Amerikan ja Euroopan halki ja ehti piipahtaa myös Rion olympialaisissa, jossa hän sai venäläisurheilijoilta vapaalippuja kisatapahtumiin. Kaikkein suurimman vaikutuksen tekivät kuitenkin Thaimaa ja Malesia, jotka jäivät mieleen erityisesti vieraanvaraisista asukkaistaan.

— Asukkaat olivat hämmästyttävän ystävällisiä ja vieraanvaraisia. Minulle taputettiin, kutsuttiin kotiin syömään ja hotelleissa annettiin yöpyä ilmaiseksi. Esimerkiksi Euroopassa en vastaavaan törmännyt, Lukjanov kertoi tiedotusvälineille lauantaina.

Ennätysmies

Fyysisesti äärimmäisen vaativasta haasteesta Lukjanov selvisi kokemuksen ja rautaisen peruskuntonsa ansiosta – mies on nimittäin entinen kilpakävelijä ja hänen hallussaan on ollut Neuvostoliiton ja Venäjän ennätys 24-tunnin kävelyssä: 207 kilometriä. Suomen halki mies käveli vuonna 2008.

Päivää kohden matkaa kertyi keskimäärin 50-60 kilometriä päivässä ja paino putosi reissun aikana 14 kilolla. Kovimpien vesisateiden aikaan Aasiassa Lukjanov joutui viettämään useampiakin päiviä siltojen alla tai muissa suojissa rankkasateiden loppumista odotellen.

— Rankalla matkalla mukavuutta lisääviä tekijöitä alkaa lopulta välttämään. Esimerkiksi ravintolassa syöminen tai hyvässä hotellissa yöpyminen alkoi tuntua vieraalta. Hotelleissa nukuin usein lattialla, vaikka pehmeä sänkykin olisi ollut tarjolla.

Matkalle osui myös vaaratilanteita, ja Lukjanov joutui muutaman kerran myös ryöstetyksi. Oman jännitysmomenttinsa tarjosivat villieläimet, sillä mies nukkui suurimman osan öistään taivasalla.

— Ensimmäisinä öinä nukuin taskulampun valossa, jotta villieläimet olisivat kiertäneet minut kaukaa. Pian kuitenkin huomasin, ettei lampusta sinänsä ollut mitään hyötyä, koska elukat eivät muutenkaan minusta välittäneet – eivät edes krokotiilit. Opin, että eläimet ovat rauhantahtoisia: jos et niitä uhkaa, eivät nekään tee sinulle mitään, Lukjanov kertoi kokemuksistaan.

Tankkaukseen: Lihaa, juustoa ja Colaa

Sergei Lukjanovilla oli koko matkansa ajan mukanaan noin 17 kiloa painava reppunsa, jossa oli eloonjäämisen kannalta kaikkein tärkeimmät esineet, eli vaatteita, lääkkeitä, makuupussi ja tietysti ruokaa – pääosin lihaa ja juustoja. Nesteytys hoitui, yllättävää kyllä, Coca Colalla, jota kului päivittäin noin neljä litraa.

Lukjanov kertoi selvinneensä reissusta kaikkine lentoineen vajaalla 15 000 eurolla. Kenkiä kului kymmenen paria ja sukkia sata. Matka-aika kului välillä musiikkia kuunnellessa, mutta suurimmaksi osaksi omissa ajatuksissa ja ympäristöään tarkkailen.

— Rakennan itselleni parhaillaan kesämökkiä ja siksi seurasin tarkkaan, miten muissa maissa rakennetaan. Nyt pääsen toteuttamaan oppimaani käytännössä.

Maailman ympäri käveleminenkään ei vielä sammuttanut Sergei Lukjanovin kävelyintoa. Matkallaan hän alkoi suunnitella jo seuraavaa reissuaan – kävelyä Alaskasta Kanadan ja USA:n kautta Meksikoon.

Kuvat: Sergei Lukjanovin Facebook-ryhmä.

Aiheet