Huone 774: Pietarin tuhoisimmasta hotellipalosta 25 vuotta

"Liekit löivät ulos, ikkunat pirstaloituivat kuumuudessa ja niiden sirpaleet ropisivat asfalttiin."

960

Huone 774: Pietarin tuhoisimmasta hotellipalosta 25 vuotta

"Liekit löivät ulos, ikkunat pirstaloituivat kuumuudessa ja niiden sirpaleet ropisivat asfalttiin."

960

Pietarissa muistettiin tiistaina Leningrad-hotellin traagisen tulipalon uhreja. Kaupungin historian yhdestä tuhoisimmista tulipaloista tuli sinä päivänä kuluneeksi tasan 25 vuotta. Tulipalossa menehtyneiden muistoksi Serafimin hautausmaalla järjestettiin tilaisuus, joka kokosi yhteen uhrien omaisia, pelastustyöntekijöitä, virkamiehiä ja muita kaupunkilaisia.

Tulipalossa menehtyi yhteensä yhdeksän palomiestä ja seitsemän hotellin asukasta.

”Koko seitsemäs kerros liekehti soihtuna”

23. päivänä helmikuuta Neuvostoliitto veteli viimeisiä henkäyksiään. Leningradin pelastuslaitoksen 11. piirin palomiehet lopettelivat yövuoroaan ja valmistautuivat miestenpäivän viettoon. Aamulla kello 8:04 päivystäjä sai puhelun, joka perui koko kaupungin juhlasuunnitelmat: Hotelli Leningrad oli tulessa.

Hotelli Leningrad ***

Hotelli valmistui silmiä hivelevälle paikalle Nevan rannalle vuonna 1970. Kaksitoistakerroksisessa hotellissa oli 410 huonetta ja hotellin ensimmäisen kymmenen toimintavuoden aikana siinä yöpyi yhteensä miljoona ulkomaalaista turistia. Vuonna 1986 Leningradin konserttisalissa kohtasivat toisensa shakkilegendat Garri Kasparov ja Anatoli Karpov ja kymmenen vuotta myöhemmin siellä tapasivat G8-maiden talousministerit. Leningrad oli ensimmäinen neuvostoliittolainen hotelli, jossa otettiin käyttöön aamiaisbuffet. Hotellin kabaree-näytös oli aikansa legenda.

Palon oli huomannut hotellin ohitse ajanut taksinkuljettaja. Ensimmäisten paikalle lähteneiden pelastusyksiköiden palomiehet ymmärsivät jo kaukaa, että tilanne oli äärimmäisen vakava. Hotellin koko seitsemäs kerros oli ilmiliekeissä ja kahteen ylempään kerrokseen loukkuun jääneet ihmiset viittilöivät ikkunoissa apua. Hotelliin oli sinä aamuna majoittunut yhteensä 773 vierasta. Kukaan ei tiennyt, moniko heistä oli loukussa ylimmissä kerroksissa.

Koko seitsemäs kerros oli tulessa ja huoneiden ikkunoista tuprusi ulos mustaa savua. Liekit löivät ulos, ikkunat pirstaloituivat kuumuudessa ja niiden sirpaleet ropisivat asfalttiin.Aleksandr Ivanov, Leningradin palopäällikkö

Leningrad on aikansa arvostetuimpia hotelleja kaupungissa. Ulkomaalaisten turistien lisäksi sinne majoitettiin puolueen työntekijöitä, viihdemaailman tähtiä ja työmatkalaisia.

Inturist-hotellina Leningrad oli myös suomalaisturistien suosiossa ja moni koki matkan muistorikkaimmat hetkensä hotellin ylimmässä kerroksessa sijainneessa muodikkaassa Petrovskij-yökerhossa. Sieltä avautui henkeäsalpaava näkymä Neva-joelle ja kaupungin historialliseen keskustaan.

Asuttiin juuri samaan aikaan Hotelli Nevassa Tsaikovskaja ulitsalla ja edellisenä iltana oltiin tuolla Leningrad-hotellin yökerhossa. Aamulla kun lähdettiin kaupungille, niin taksikuski näytti palavaa hotelli Leningradia. Todella surullista.Kommentti Minun Pietarini/Leningradini -Facebookryhmässä

Loukussa

23. päivän aamuna hotelli Leningradiin oli majoittunut myös ryhmä näyttelijöitä ja elokuvantekijöitä.

Marina Vlady
Marina Vlady

Tulipalon alkaessa osa ylempien kerrosten asukkaista ehti pelastautua juoksemalla portaat alas. Pelastautuneiden joukossa olivat hotellissa asunut Vladimir Vysotskin (1938-1980) leski, ranskalainen näyttelijätär Marina Vlady ja hänen venäläinen kollegansa, näyttelijä Andrei Sokolov.

Edellisen päivän raskaista kuvauksista väsyneenä heräsin aamulla siihen, kun joku nainen riuhtaisi huoneeni oven auki ja huusi jotain englanniksi. Ymmärsin hänen tarvitsevan apua ja lähdin seuraamaan häntä. Seuraava muistikuvani oli se, että seisoin kadulla katsomassa liekkimeren valtaamaa hotellia. Silloin muistin, että olin unohtanut lukita illalla huoneeni oven. Se osoittautuikin pelastuksekseni: olin viimeinen, jonka onnistui paeta yläkerroksista omin voimin.Andrei Sokolov, näyttelijä

Kaikki eivät kuitenkaan ehtineet turvaan, koska nopeasti levinnyt tuli valtasi portaat ja hissikuilut. Palavasta muovista muodostui myrkyllistä savua, joka kiemurteli mustana tappavana vanana ylempiin kerroksiin.

Vuonna 1991 hotelli Leningrad oli keskusta-alueen korkeimpia rakennuksia. Hotellin ylimpiin kerroksiin ylettäviä tikasautoja ei ollut ja yläkerrosten asukkaat jouduttiin evakuoimaan seitsemännen kerroksen kautta. Iso osa pelastetuista kannettiin tulimyrskyn ja myrkyllisen savumuurin läpi tajuttomina. Menehtyneet kuolivat palovammoihin tai savumyrkytykseen.

pelastajat

Pelastustöihin osallistui 378 palomiestä. Tasan neljä tuntia kestäneen operaation aikana yläkerroksista onnistuttiin pelastamaan yhteensä 252 henkeä. Seitsemälle hotellin asukkaalle helmikuun 23. päivän aamu vuonna 1991 jäi kuitenkin elämän viimeiseksi ja yhdeksän palomiestä ei sinä päivänä palannut kotiinsa.

Palomiehet menehtyivät yläkerrosten tulimeressä etsiessään sinne jääneitä ihmisiä. Kuumuus oli niin kova, että miesten asut syttyivät tuleen. Osa kuoli hotellilla toistensa viereen ja loput sairaalassa saamiinsa palovammoihin.

Huone 774

rekord-2

Ensimmäisinä päivinä onnettomuudesta virtasi julkisuuteen vain vähän tietoja. Ihmisten tiedonnälkää ruokkivat lukuisat kaupungilla sinnikkäästi kierrelleet ja toinen toistaan mielikuvituksellisimmat huhut. Joidenkin mukaan kyse oli länsimaisten tiedustelupalvelujen tekosista, toiset epäilivät puolue-eliitin valtataistelua ja kolmannet uskoivat palon olleen mafian tuhopoltto.

Totuus selvisi neljän kuukauden kuluttua, kun onnettomuutta tutkinut komitea sai työnsä valmiiksi.

hotelli

Tutkimusten perusteella tulipalon syttymispaikka paikannettiin huoneeseen 774. Huoneessa olleen television virtajohto oli vaurioitunut tavalla, mikä viittasi oikosulkuun. Kävi ilmi, että huoneen kaksi ruotsalaista asukasta olivat jättäneet television päälle poistuessaan huoneestaan kaupungille. Neuvostovalmisteiseen Record B 312 -televisioon tuli oikosulku ja sen muuntaja roihahti tuleen.

Uhrit haudattiin neljä päivää myöhemmin.

Tuhkasta nousi Pietari

Leningradin hotellipalon uhrien muistamisesta on tullut jokavuotinen traditio. Helmikuun 23. päivänä tapauksen koskettamat ihmiset keräytyvät yhteen Serafimin hautausmaalle ja muistelevat traagista päivää joka yhdisti heidät. Koska näiden ihmisten elämä kuitenkin jatkuu, ei muistotilaisuuksissakaan jäädä pelkkien muistojen vangeiksi. Tänä vuonna tilaisuudessa pelattiin jalkapallo-ottelu ja järjestettiin hyväntekeväisyyskeräys uhrien omaisille.

hotelli-leningrad-2

Hotelli Leningrad suljettiin onnettomuuden jälkeen pitkäksi aikaa ja sen omistajat vaihtuivat tiuhaan tahtiin. Tulipalossa eniten kärsineet kuusi ylintä kerrosta olivat vuosikausia suljettuina ja niiden remontti saatiin valmiiksi vasta 2000-luvulla.

Tuhkasta nousseen hotellin nimi on nykyään Sankt-Peterburg, eli Pietari.


Sinä päivänä huomasin harmaantuneeni vasta 24-vuotiaana. Tapahtumasta on kulunut jo neljännesvuosisata, mutta sen muistaminen tekee edelleen kipeää.Svetlana Sattarova, pelastuslaitoksen 11. piirin päivystäjä


hotelli-leningrad-vanha

Kuvat: Pietarin pelastuslaitos, Wikipedia, Oldspb.ru

Aiheet