Taas uusi luovien alojen tila Pietariin: Dom Kultury

Tuorein luovien alojen tilojen tulokas on Kirovskij zavod -metroaseman läheisyyteen perustettu Dom Kultury.

1342

Pietarin keskustasta pois muuttaneilta teollisuuslaitoksilta on viime vuosina vapautunut paljon tilaa muiden toimijoiden käyttöön. Viime aikojen trendinä on ollut, että monia näistä rakennuksista on muutettu niin kutsutuiksi ”luovien alojen tiloiksi”, jotka tarjoavat käsityöläisille ja luovien alojen työntekijöille suunnattujen työskentelytilojen ohessa myös putiikkeja, ravintoloita, näyttelyitä ja kulttuuritarjontaa. Suurimmista luovien alojen komplekseista on tullut myös suosittuja nähtävyyksiä.

Tuorein luovien alojen tilojen tulokas on Kirovskij zavod -metroaseman läheisyyteen perustettu Dom Kultury, jota parhaillaan peruskorjataan vanhan neuvostoaikaisen kulttuuritalon tiloihin. Dom Kulturyyn rakennetaan tiloja elokuvateatterille, näyttelysaleille sekä työskentelymahdollisuuksia muun muassa katutaiteilijoiden ja arkkitehtien käyttöön, sanomalehti Delovoy Peterburg kirjoittaa.

Kulttuuritilan varsinaisena vetonaulana tulee olemaan pihalle nouseva tavaratalo Boxpark, jonka kerrotaan olevan Pietarin ensimmäinen kokonaan konteista rakennettava tavaratalo. Boxpark kasataan yhteensä 200 merikontista, joihin tulee tiloja putiikeille, kahviloille, baareille ja show-roomeille. Vastaavaa on pienemmässä mittakaavassa kokeiltu aiemmin kulttuuritila Loft Project Etagissa.

Konttitavaratalon viereen ulkotiloihin rakennetaan jooga-alue, luentokatos sekä kirjasto. Alueella on tarkoitus järjestää käsityöläistapahtumia, ruokafestivaaleja ja näyttelyitä.

Kaupunki tukee luovien alojen tilojen perustamista

Pietarin kaupungin investointikomitea on työstänyt tänä vuonna lakimuutoksen, jonka myötä kaupungin omistuksessa olevia teollisuusrakennuksia aletaan vuokrata luovien alojen yrityksille toimitiloiksi ilmaiseksi tai nimellistä korvausta vastaan. Uudistuksella halutaan tukea Pietarissa toimivia kulttuurin ja luovien alojen pienyritysten toimintaa.

Esityksen mukaan Pietarin kaupunki siirtäisi osan omistuksessaan olevasta rakennuskannasta osan luovien yritysten käyttöön. Luovien tilojen jälleenvuokraajille on tarkoitus luovuttaa kaupungin omistamista kiinteistöistä yhteensä noin 200 000 neliömetriä.

Luovien tilojen käyttöön osoitettujen rakennusten vuokraajat sitoutuvat alivuokraamaan 70 prosenttia tilojen pinta-alasta luovien alojen yrityksille, jollaisiksi on määritelty muun muassa taidegalleriat, museot, kirjastot, elokuva- ja televisiostudiot, arkkitehti- ja suunnittelutoimistot, muotoilualojen yritykset, tieteelliset tutkimusyritykset, koulutusta tarjoavat yritykset sekä viihde- ja koulutuspalveluja tarjoavat yritykset.

Aiheet