1245

Kymmenen suurimman Pietarissa toimivan ravintolayhtiön liikevaihto oli viime vuonna lähes 340 miljoonaa euroa.

Pietarilainen talouslehti Delovoy Peterburg koosti listan kaupungin liikevaihdoltaan suurimmista ravintolayhtiöistä. Listalle oli otettu mukaan vain omat ravintolansa omistavat yritykset, joten puhtaasti franchising-periaatteella toimivat suuret ravintolaketjut, kuten esimerkiksi Subway ja Sushi-Wok, jäivät rankingin ulkopuolelle.

Talouslehden mukaan kymmenen suurimman Pietarissa toimivan ravintolayhtiön liikevaihto oli viime vuonna lähes 340 miljoonaa euroa, mikä on suunnilleen 40 prosenttia kaupungin koko ravintolasektorin liikevaihdosta.

Kuluvan vuoden ensimmäisen puoliskon aikana ravintoloiden liikevaihto oli 206 miljoonaa euroa, eli vajaan prosentin enemmän kuin viime vuonna. Jos summa jaetaan kaupungin asukasluvulla, jokainen pietarilainen jätti kuluvan vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana kotikaupunkinsa ravintoloihin noin 40 euroa. Ravintolasektoria ovat tänä vuonna piristäneet muun muassa kasvanut kotimainen ja ulkomainen matkailu.

Kuluvan vuoden aikana kaupungissa lopetti toimintansa yli sata ravintolaa, mutta uusia ruokapaikkoja avattiin sitäkin enemmän.

Pietarin suurimmat ravintolayritykset liikevaihdon mukaan:

1. McDonalds

Perinteikäs skotlantilainen perheravintolaketju pärjää Pohjolan Venetsiassa siinä missä muuallakin maailmassa. Yhtiöllä on Pietarissa yhteensä 52 ravintolaa, jotka tuottivat viime vuonna 103 miljoonan euron liikevaihdon.

mcdonalds

2. Amrest

Myös kakkossija menee amerikkalaiselle, supersankarielokuvien pahalta korporaatiolta kuulostavalle Amrest-yhtiölle, joka pyörittää KFC ja PizzaHut -pikaruokaketjuja. Yhtiöllä on Pietarissa yhteensä 55 KFC ja kahdeksan PizzaHut -ravintolaa. Liikevaihto oli 74 miljoonaa euroa.

kfc

3. Ginza Project

Kolmas sija menee kotimaiselle, tarkemmin sanottuna moskovalaislähtöiselle Ginza Projectille, jolla on Pietarissa 45 ravintolaa. Vaikka kyseessä on yhden yrityksen operoima ketju, jokainen sen ravintoloista on oma uniikki konseptinsa. Ginza Projektin kassaan taottiin viime vuonna 59 miljoonaa euroa.

ginza

4. Burger Rus

Neljäs sija menee Burger Rusille, joka pyörittää kahvilaketjuja Coffee Housea (68 kahvilaa Pietarissa) ja Shokoladnitsaa (29 kahvilaa), sekä amerikkalaista Burger Kingiä (42 ravintolaa). Yhtiö myi pietarilaisille kahvia ja purilaisia viime 43 miljoonan euron edestä viime vuonna.

5. Teremok

Perivenäläiselle bliniketju Teremokille napsahti kassaan 33 miljoonan euroa. Pikaruokamestalla on Pietarissa peräti 127 ravintolaa. Teremok toimii myös Venäjän ulkopuolella, muun muassa Yhdysvalloissa, jossa sen ensimmäinen ravintola avattiin viime kesänä New Yorkissa.

teremok

6. Food Retail Group

Yhtiö pyörittää samanaikaisesti viittä ketjua, joista tunnetuimmat ovat sushi-ketju Dve Palotshki ja italoketju Marcelli´s. Yhtiöllä on yhteensä 37 ravintolaa ja sen liikevaihto oli 21 miljoonaa euroa.

7. Jevrazia

Jevrazialla on Pietarissa yhteensä 84 ravintolaa, jotka kaikki, kuten nimikin vihjaa, keskittyvät japanilaiseen ja keski-aasialaiseen ruokaan. Seitsemäs sija saavutettiin 18 miljoonan jevron liikevaihdolla.

8. Tokio-City

Pietarilaisten käsittämättömästä sushi-villityksestä on päässyt ottamaan osansa myös Tokio City, jolla on kaupungissa 28 samannimistä ravintolaa. Näiden lisäksi yhtiöllä on myös yhdeksän muuta ravintolaa ja konditoriota. Viime vuonna pietarilaiset mättivät Tokio-Cityn susheja yhteensä 16 miljoonalla eurolla.

sushi-cat

9. Stolovaja nr. 1

Jos Pietarissa haluaa syödä halvalla – siis todella halvalla – voi kerätä rohkeutta ja suunnata Stolovaja nr. 1:een, joka tarjoaa hyvin pienellä rahalla suhteellisen siedettävää murkinaa. Yhtiöllä on kaupungissa 11 samannimistä halpissyöttölää ja neljä hienommalta kuulostavaa La Cantine -ravintolaa. Viime vuonna Stolovaja nr. 1 myi tattaria ja haaleita nakkeja yhteensä 16 miljoonalla eurolla.

10. Gruppa Forum

Yhtiö keskittyy pyörittämään kalliimman segmentin ravintoloita, joista tunnetuimpia ovat useina vuosina lukuisia tunnustuksia haalineet Buddha Bar, Il Lago Del Cigni ja Tse Fung. Näiden lisäksi yhtiöllä on kaupungissa 25 muuta yksilöllistä ravintolaa. Liikevaihtoa kertyi viime vuonna miljardi ruplaa, eli 15 miljoonaa euroa.

Kuva: Ravintola Buddha-Bar

Aiheet