Timo Vihavainen: Pietarin viettelyksistä

"Ruplan kurssi on niin halpa, ettei sitä kannata olla hyödyntämättä."

1067

Professori Timo Vihavaisen blogissaan julkaisema matkakertomus on saanut huomiota sosiaalisessa mediassa. Humoristisella ja asiantuntevalla tyylillään Vihavainen kertoo taannoisesta Pietarin-matkastaan ja antaa lukijoilleen suosituksia ravintoloista ja käyntikohteista.

— Ruplan kurssi on niin halpa, ettei sitä kannata olla hyödyntämättä. Luksushotellissa yöpyy viidellä kympillä ja allekin. Hotel Rossi, mahtavan Arkkitehti Rossin kadun ja Fontankan kulmassa on jo aika lähellä sellaista, Vihavainen neuvoo.

Vihavainen suosittelee käymään Fabergén museossa, jossa on esillä yhteensä noin 4 000 Venäjän viimeisen keisariperheen aikakauden koriste- ja käyttöesinettä.

— Fabergén museo on paljon kiinnostavampikuin moni luulisi. Uskomattomat kulta- ja hopeaseppien taidonnäytteet ja ainakin minun kehittymättömään makuuni lumoavasti hohtavat, jaloja ja kimaltavia raaka-aineita hehkuvat tabakerkat ja portsigarit herättävät hämmästynyttä ihailua, Vihavainen kirjoittaa.

Fabergén museossa on esillä meksikolaistaiteilija Frida Kahlon (1907-1954) retrospektiivinäyttely. 2.2. – 30.4.2016.

Vihavainen suosittelee Pietarissa kokeilemaan gruusialaisen keittiön ravintoloita.

— Ravintolat kuuluvat jokaisen turistin välttämättömään ohjelmaan ja kokeilimme yhtä meille uutta gruusialaista, nimeltään Lagidze, Belinskin kadulla, Mohovajan kulmassa suunnilleen. Kahvilan titteliä käyttävä paikka oli maineensa veroinen. Hartšokeitto oli juuri sitä, mitä piti ja hatšapurissa oli oikea, hapan sulugunijuuston maku, Vihavainen makustelee.

Pietarin-matka päättyi paluumatkaan Allegro-junassa.

— Parin päivän jälkeen on oikeastaan korkea aika siirtyä takaisin Suomeen, jossa elämä on tylsempää, mutta kohtuullisempaa. Junassa muuan nuori mies mainitsi olleensa viisi vuotta Pietarissa töissä ja kertoi paluun Suomeen olleen sokki. Ymmärrän häntä hyvin, niin muutkin sanovat, kirjoittaa Vihavainen.

Lue kirjoitus kokonaisuudessaan: Pietarin viettelyksistä.

Mutta kuka on Timo Vihavainen?

Timo Vihavainen. Kuva: Wikimedia Commons
Timo Vihavainen. Kuva: Wikimedia Commons

Timo Vihavainen toimi Helsingin yliopiston Venäjän tutkimuksen professorina vuosina 2002 – 2015. Vuosina 1998−2000 hän työskenteli Suomen Pietarin-instituutin johtajana. Vihavainen on tutkinut myös Suomen historiaa ja kirjoittanut aiheesta useita julkaisuja.

Aiheet