Tutkintavankila Kresty muuttaa kaupungin ulkopuolelle

Uudessa tutkintavankilassa on tilaa 4000 vangille ja se on lajissaan Euroopan suurin.

1229
Kresty-2

Pietarin keskustassa sijaitseva Krestyn tutkintavankila saa pian uudet tilat Kolpinon esikaupungista. Uudessa tutkintavankilassa on tilaa 4000 vangille ja se on lajissaan Euroopan suurin. Vankilauutuus kantaa epävirallista nimeä Kresty-2.

1800-luvun loppupuolella valmistunut Kresty oli alunperin suunniteltu 2000 vangille. Tutkintavankila sai kyseenalaista mainetta erityisesti 1990-luvulla, kun sen muurien sisäpuolella majaili pahimmillaan 12 000 vankia. Tilanahtauden vuoksi vangit nukkuivat vuoroissa ja vankilahierarkian alimpana olevat vangit joutuivat viettämään aikaansa lattianrajassa kyykistelemällä. Kuuden hengen selleissä saattoi asua jopa 20 vankia.

Tutkintavankila Kresty
Vuonna 1868 valmistunut tutkintavankila Krsty. Kuva: Wikimedia Commons

Vaikka vanhan Krestyn tilanahtaus on vankien vähenemisen myötä sittemmin helpottunut, vanhaa vankilaa pidetään edelleen epämukavana.

Uuteen tutkintavankilaan mahtuu sen lopullisesti valmistuessa yhteensä 4000 vankia. Kompleksiin kuuluu selliosastojen lisäksi vartijoiden asuinrakennus, pesula, työpajoja, keittiö, ruokala, hallintorakennus, sairaala ja urheiluhalli ampumaratoineen (!?). Vangit majoittuvat yhden hengen selleihin, joiden pinta-ala on 7 m2.

Kolpinin tutkintavankila
Kolpinon uusi tutkintavankila. Kuva: fsin.su

Uusi vankila otetaan käyttöön asteittain sitä mukaa kun sen osat valmistuvat. Rakennushankkeen kokonaiskustannus on 245 miljoonaa euroa.

Tyhjäksi jäävän Krestyn historiallisen rakennuksen tulevaisuudesta ei ole vielä tehty päätöstä. Kaupunkilaiset ovat ehdottaneet tiloja luovien alojen yritysten käyttöön. Eräät Pietarin kaupunginvaltuutetut ovat puolestaan ehdottaneet entistä vankilaa Korkeimman oikeuden istuntorakennukseksi, verkkolehti RBC uutisoi.

Revolution Slider Error: Slider with alias kresty-2 not found.
Aiheet