Uutta, vanhaa ja lainattua Pietarissa vuonna 2016

817

Uusi vuosi käynnistyi Pietarissa joukkoliikenteen maksujen korotuksilla ja paukkuvilla pakkasilla. Jo kevääksi on kuitenkin luvassa miellyttäviä uutuuksia ja tapahtumia: Esimerkiksi jääkiekon maailmanmestaruuskisat ja uima-allas keskustassa.

Aurora

Auroran paluu

Nykyisin merisotamuseona toimivan panssariristeilijä Auroran vajaat pari vuotta kestänyt remontti valmistuu kesällä. Venäjän keisarikunnan laivaston legendaarinen alus palaa takaisin totutulle paikalleen Petrogradskin rantakadulle viimeistään loppukesällä vietettävään laivaston juhlapäivään mennessä. Aurora on ollut perusteellisessa remontissa Kronstadtin telakalla.

Zenit-areena

Zenit-areenan valmistuminen

Pietarin uusi jalkapallo- ja tapahtumastadion Zenit-areena valmistuu toukokuussa ja jo kesällä siellä pelataan ensimmäiset jalkapallopelit. Stadionissa tulee olemaan 60 500 katsomopaikkaa ja jalkapallon MM-kisojen ajaksi sinne sijoitetaan vielä ylimääräiset 6 500 paikkaa. Valmistuessaan Pietarin Zenit-stadionista tulee maailman toiseksi kallein, sillä sen rakennuskustannukset nousivat lopualta 1,2 miljardiin euroon.

vasileostrovskaja

Vasileostrovskaja-metroaseman remontin valmistuminen

Pietarin vilppaimpiin lukeutuva metroasema Vasileostrovskaja suljettiin viime vuonna remonttiin, mikä aiheutti runsaasti ylimääräistä vaivaa saaren asukkaille ja aseman läheisissä hotelleissa asuville turisteille. Aseman remontti on luvattu saattaa valmiiksi kesäkuussa, minkä jälkeen saarella toimii taas kaksi metroasemaa. Kolmen vuoden kuluttua saarelle avataan myös uusi asema Gornyi institut.

Läntisen ohitustien valmistuminen

Pietarin keskustan länsipuolelta ohittava ZSD-tie valmistuu kesällä. Tie lyhentää huomattavasti matka-aikaa Pietarin pohjoisosan ja eteläosan välillä. ZSD on maksullinen moottoritie, joka yhdistyy etelässä Pietarin kehätiehen ja pohjoisessa Valkeasaaressa valtatiehen A 181 ja edelleen Suomeen johtavaan valtatiehen M10.

Uusi Hollanti, kuva 19

Uuden Hollannin avautuminen

Pietarin keskustan tuntumassa sijaitseva virkistysalue Uusi Hollanti avautuu taas kaupunkilaisten käyttöön tulevana kesänä. Remontissa ollut kolmionmuotoinen alue on entinen laivaston suljettu tukikohta, joka on päätetty remontoida ja muuttaa virkistyskäyttöön. Kesällä valmistuvassa remontin ensimmäisessä vaiheessa valmistuu parkkialue ja saaren länsireunassa oleva nurmialue.

shrek

DreamWorks Animation huvipuiston avautuminen

Amerikkalaisen DreamWorks Animation -animaatiostudion teemapuisto on luvattu avata vielä tämän vuoden loppuun mennessä. Puiston teema on rakennettu Shrek, Madagascar, How to Train Your Dragon, Kung Fu Panda ja Turbo -animaatioelokuvien pohjalle. Teemapuistossa tulee olemaan 40 huvipuistolaitetta, kahvila, kauppoja ja 400 huoneen hotelli.

apraksin

Apraksinin tori muuttuu asuinkortteliksi

Apraksinin torin sisäkorttelit tunnettiin erityisesti 90-luvulla paikkansa, jossa myytiin lähes mitä tahansa. Ne ajat ovat nyt kuitenkin armottomasti takanapäin: Torialuetta ajetaan alas ja tilalle ollaan rakentamassa asuinkortteleita. Ensimmäiset asuintalot valmistuvat torialueelle jo tämän vuoden aikana.

Kuva: Karpovka.net

Mainostaulujen määrä vähenee

Maaliskuun alusta voimaan astuvan kaupungin järjestyssäännön myötä isosta osasta katujen varsille pystytetyistä mainostauluista tulee laittomia ja niitä aletaan poistaa. Uusi laki määrää, että tienvarsitaulun ja ajotien välissä on oltava vähintään viisi metriä. Uudistuksella halutaan parantaa autoilijoiden näkyvyyttä.

kaupunkiuimala

Kaupunkiuimala Pietarin Paavalin linnoituksessa

Pietarin Paavalin linnoituksen ja Neva-joen väliselle alueelle suunnitellaan rakennettavaksi tänä kesänä väliaikainen uimala, kahviloita, liikuntapaikkoja ja pyöräteitä. Mikäli hanke saa kaupungin viranomaisten hyväksynnän, Pietarin Paavalin linnoituksella pääsee ensi kesänä uimaan puhdistetussa vedessä.

jaakiekko

Jääkiekon MM-kisat Pietarissa

Pietarissa pelataan toukokuussa jääkiekon maailmanmestaruuskisojen b-lohkon alkusarjan pelit. Jubileinyij-areenalla kohtaavat toisensa Yhdysvallat, Kanada, Suomi, Slovakia, Valko-Venäjä, Ranska, Saksa, Unkari ja tietysti Suomi.

Vesibussi

Vesibussihanke upposi

Parina viime kesänä toimineet vesibussit eivät ensi kesänä valitettavasti enää liikennöi Nevalla. Liikennettä tappiolla pyörittänyt yritys ei saanut kaupungilta tukea hankkeelleen ensi kesäksi. Toisin myös viime vuonna kaupunki luopui ensin vesibussien tukemisesta, mutta pyörsi kielteisen päätöksensä myöhemmin keväällä.

Aiheet