Venäjän avaruusvirasto kerää adressia: Tähtitiede pakolliseksi oppiaineeksi

Tähtitiede oli koulujen opetusohjelmassa neuvostoaikana.

1419

Venäjän avaruusvirasto Roskosmos kerää parhaillaan adressia, jossa vaaditaan astronomian, eli tähtitieteen ottamista pakolliseksi oppiaineeksi peruskouluihin. Roskosmosin vetoomus on julkaistu Moskovan planetaarion kotisivuilla.

Avaruusvirasto perustelee aloitettaan sillä, että tähtitiede on yksi merkittävimmistä tieteenaloista ja sen vuoksi sitä tulisi opettaa myös kouluissa.

— Tähtitieteen tunteminen määrittelee ihmisen maailmankatsomusta, selittää taivaalla näkemiämme asioita ja auttaa ymmärtämään, miten maailmankaikkeutemme on rakentunut, adressissa sanotaan.

Venäjän avaruusviraston mukaan avaruuden ja maailmankaikkeuden kysymykset kiehtovat erityisesti 11-13 -vuotiaita lapsia.

— Mikäli lapset eivät tässä iässä saa tyydytystä tiedonjanoonsa, kiinnostus maailmankaikkeuden arvoituksia kohtaan sammuu.

Tähtitiede oli koulujen opetusohjelmassa neuvostoaikana, jolloin sitä opetettiin yläasteen kahdella viimeisellä vuosikurssilla. Se poistui opetusohjelmasta kymmenkunta vuotta sitten.

Viime joulukuussa Venäjän opetusministeriö otti alustavasti kantaa sen puolesta, että tähtitiede palautetaan opetusohjelmaan. Ennen päätöksen vahvistamista asiaa tullaan kuitenkin ensin käsittelemään eri viranomaistahoilla.

Aiheet